interaktív 3D modell

Az egy nézettel nehezen ábrázolható tárgyak, amelyek különbözõ irányokból nézve jelentõsen eltérõ képet mutatnak, a 3D animáció mellett leghatásosabban interaktív 3D modell segítségével jeleníthetõk meg. Ez egy olyan, számítógépen mûködõ alkalmazás, melyen az ábrázolt tárgyat a felhasználó szabadon forgathatja, mozgathatja, mintha csak a kezében tartaná.

Az interaktív 3D modell prezentálására két, egymástól alapvetõen eltérõ technológia áll rendelkezésünkre.

QTVR interaktív 3D modell

A QTVR (QuickTime Virtual Reality) 3D modell a tárgyról különbözõ szögekbõl (a tárgy köré rajzolt virtuális gömb szélességi és hosszúsági köreinek metszéspontjaiból, elõre meghatározott vízszintes és függõleges osztással) készitett állóképek sorozata, összefûzve egyetlen fájlba, amelyben aztán az egér mozgatásával forgathatjuk körbe a tárgyat.

Jellemzõi


- fotorealisztikus megjelenítés
- a képekhez, animációhoz előállított, részletgazdag 3D modell használható hozzá, nem kell új modellt építeni
- limitált interaktivitás; a nézõpontok elõre meg vannak határozva és a modell sem animálható
- virtuális és valodi tárgyakról is készülhet (utóbbiról speciális fotóeljárással)
- tárgyak bemutatására alkalmas
- terek bejárására nem alkalmas

Valós idejű interaktív 3D modell

A real-time 3D modell megjelenítése a felhasználó számítógépén történik; az Internetrõl letöltött optimalizált, valódi 3d modellt a böngészõbe integrált plugin vizualizálja. A valódi 3d térben a felhasználó szabadon navigálhat, de emellett elõre meghatározott kameraútvonalak (film) és mozgások (a 3d modell, vagy annak részei) is visszajátszhatók. A megjelenítés minõsége függ a a felhasználó hardverétõl és a megjelenítõ plugin jellemzõitõl (különbözõ technológiák vannak a piacon, mindegyik másban erõs)

Jellemzõi:


- a modell bonyolultságától függõ, de általában meglehetõsen kis méret
- a tárgy bármilyen irányból nézhetõ
- a tárgy animálható, interaktívvá tehetõ
- a megjelenítési minõséggel arányos árú technológiát kell bérelni/megvásárolni hozzá; az ingyenesen elérhetõ technológiák jelenleg nem elég jó minõségûek (fotorealisztikus megjelenítés, méretoptimalizálás vagy interaktivitás, programozhatóság szempontjából)
- különbözõ modell- és színváltozatok megjelenítésére is alkalmas
- tárgyak bemutatására alkalmas
- terek bejárására is alkalmas
Kapcsolódó referenciák: